IT proff...?

Täna blogisse kirjutan lühike kokkuvõtlik iseloomustus IT profi kohta Eestis, mis on eeldused, omadused ja oskused. Selle teema uurimiseks külastasin Eesti töökulutustega saite [1] [2] ja vaatasin mitukümmend IT valdkonna töö pakkumisi. Pöörasin tähelepanu peamiselt kandidaatidele esitatavatele nõuetele. 


Nõuded

Paljud nõuded kordusid ja suutsin järeldada, et peaaegu alati vajab Eesti spetsialist selles valdkonnas töökogemust, 2–5 või isegi 7 aastat. Kummalisel kombel ei leidnud ma ühtegi töökuulutust, mis ei vajaks kogemusi, aga kust siis seda kogemust saada..? 

Teine osa nõuetest on seotud programmeerimiskeelte ja erinevate raamistike tundmisega. Kõige populaarsemad keeled on Python ja Java, samuti Java Script ja kõik nendega seonduv. Sageli nõutakse spetsialistilt teadmisi ja oskusi veebiarenduses ja -kujunduses, kuid see sõltub juba töö spetsiifikast. Lisaks on ka tööpakkumised mis on seotud andmebaasidega, seega on abiks vähemalt SQL-i teadmine.

Veel üks osa nõuetest nõuab kandidaatidest oskust töötada meeskonnas või üksinda. On hädavajalik, et IT-spetsialist Eestis oleks mitmekülgne ja saaks tõhusalt töötada meeskondades ja üksi. Samuti otsitakse mõnes kuulutuses inimesi, kes saaksid oma töövoogu iseseisvalt korraldada.

Nõuete hulgas on ka suhtluskeelte (peamiselt eesti, inglise, vene, soome) oskus. Eesti on mitmekultuuriline riik, kus räägitakse palju erinevaid keeli. Seetõttu võib klientide hulgas olla inimene, kes ei räägi eesti keelt, kellega on samuti vaja suhelda, või võib suhtlemine meeskonnas toimuda mõnes muus keeles. Samuti teevad Eesti IT-firmad koostööd teiste riikide ettevõtetega, mis eeldab ka võõrkeelte oskust. Seetõttu peab hea Eesti IT-spetsialist oskama vähemalt ühte täiendavat võõrkeelt.

Enne kokkuvõtete alustamist tahan veel ühte tähelepanekut jagada. Minu jaoks oli üllatav, et ühelgi minu vaadatud reklaamil ei olnud ühte haridusnõuet. Minu arvates on haridus oluline, kuid tundub, et tööandjad seda kas ei nõua, pöörates tähelepanu ainult oskustele, või lihtsalt ei kirjuta sellest, arvates, et hea IT-spetsialist mõistab juba kõrghariduse vajalikkust.


Kokkuvõtte

Lähtudes tööandjate nõuetest IT-spetsialistidele, peab hea Eesti IT spetsialist: 

  • omama selles valdkonnas vähemalt 2-aastast kogemust; 
  • oskama vähemalt ühte populaarset ja nõutavat programmeerimiskeelt ning tundma tema jaoks olulisemaid raamistikke; 
  • olema võimeline töötama nii meeskonnas kui ka iseseisvalt; 
  • oskama vähemalt ühte võõrkeelt;
Endast tahan lisada veel ühe tuntud, kuid olulise punkti. Hea IT-spetsialist, mitte ainult Eestis, vaid üldiselt peab oskama ja tahtma pidevalt õppida - spetsialistiks jäämiseks.
Viited:

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Info- ja võrguühiskond

IT juhtimine ja riskihaldus

Võrkude rikkusː vabast tarkvarast vaba kultuurini