Võrkude rikkusː vabast tarkvarast vaba kultuurini

Selle nädala blogi teema oli lugeda Eric S. Raymondi Hacker-HOWTO ja kirjutada arvustus. Alustuseks tahan öelda, et teksti on üsna lihtne lugeda, see on huvitav ja te ei soovi sellest häirida. Vaatamata sellele, et maht on üsna suur, pole ma seda lugedes väsinud. Vähemalt on see eestikeelse versiooni puhul nii, originaali kohta ei oska ma kahjuks midagi öelda.

Mis puutub sisusse, siis esimene, mis mind üllatas, oli autori selgitus häkkerite ja kräkkerite erinevusest. Enne seda mõistsin mõlemat mõistet täiesti teisiti. Minu arvates oli häkker see, keda autor nimetas kräkkeriks ja ma pidasin kräkkeriteks alati neid, kes häkkivad uusi arvutimänge ja muid programme, luues nende "kräkkitud versioonid". Pärast teose lugemist mõistan aga, et tõelised häkkerid lahendavad probleeme kasutades oma teadmisi, oskusi ja kogemusi. Ja nad põlgavad kräkkereid, võrreldes neid räpaste lastega. Ning ma arvan, et saan aru miks: sest enamik inimesi ei mõista erinevust häkkerite ja kräkkerite vahel, mistõttu arvavad nad, et häkkerid on pahad inimesed, kes varastavad teiste inimeste andmeid ja rikuvad olulisi süsteeme. Ma arvan, et häkkerid ei taha olla teiste inimeste silmis kräkkeritega seotud.

Samuti tundub pärast teose lugemist, et häkkerid on omamoodi vennaskond. Vennaskonna liikmetel on staatus ja oma ütlemata reeglid, käsud ja eesmärk. Jagage teadmisi, kirjutage avatud lähtekoodiga tarkvara, aidake teisi, lahendage probleeme jne. Häkkerite ühiskonda on raske pääseda, peate töötama, õppima, kogemusi saama ja mõned häkkerid peavad teid märkama ja häkkeriks nimetama. Ja pärast seda peate järgima kõiki samu reegleid ja neid mitte rikkuma, vastasel juhul võivad nad teie juurest pikka aega eemale pöörata, sest häkkeritel on pikk mälu. Tõesti kõlab nagu vennaskond. Tõepoolest, nagu tavalistes vennaskondades, pühendub häkkeriks saamine sellele tavaliselt kogu elu. See on oluline ja tõsine valik, mis nõuab palju tööd ja toob sageli vähe materiaalset tasu.

Sellise valiku teinud inimesed ei kahetse aga sageli. Autori sõnul on häkkeriks olemine tore. Olen temaga nõus, sest mulle tundub, et probleemide lahendamine või kellegi teise lahenduse parandamine (kuid te ei pea sama probleemi kaks korda lahendama) on tõesti huvitav. Ja ärge unustage, et need, kes on saanud häkkeriteks, peavad armastama koodiga mängida. Ilma selle armastuseta poleks nad lihtsalt nii kaugele jõudnud. Ja just see armastus teebki häkkeritöö nii huvitavaks.

Kuid teoses ei rääkinud autor ainult häkkerite reeglitest ja nende suhtumisest, vaid andis nõu ka häkkeriks saamiseks vajalike oskuste kohta. Esiteks on oluline õppida programmeerimist. Kuid mitte ühes või kahes keeles, vaid mida rohkem, seda parem (olulisemad on siiski Python, Java, C / C++, Perl ja LISP). On oluline, et keeled oleksid erinevad, see võimaldab aja jooksul jõuda tasemeni, kus uue keele õppimine võtab päevi. 

Teiseks on kasulik kasutama Unixi avatud lähtekoodiga operatsioonisüsteemi. Sellist süsteemi kasutades, selle koodi uurides ja seda muutes võib saada hindamatu kogemuse. See meenutas mulle lugu (ma ei tea, kas see on tõsi või mitte) sellest, kuidas üks automehaanik õppis autosid parandama vanu autosid lammutades ja nende sisu uurides. 

Samuti peab häkker oma kogemuste jagamiseks suutma töötada HTML-iga. Näiteks luua oma leht ja täita see kasuliku teabega. 

Ja viimane oskus on inglise keele oskus. Siin on minu arvates kõik selge. Nüüd teab isegi laps, et inglise keeles on Internetis palju rohkem kasulikku teavet ja mitte ainult IT-ga seotud, vaid üldiselt. Kuid inglise keele oskus on vajalik mitte ainult teabe saamiseks, vaid ka selleks, et jagada oma teadmisi teiste häkkeritega.

Kokkuvõtteks tahan öelda, et pean seda tööd väga kasulikuks. Selles pole mitte ainult loetletud häkkerile vajalikud oskused, vaid ka selgitatud, miks neid vajatakse ja kuidas neid saab arendada. Ja autor räägib ka häkkerite maailmast ja reeglitest, mille järgi nad elavad ja töötavad, mida on ka väga kasulik ja huvitav teada saada.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Info- ja võrguühiskond

IT juhtimine ja riskihaldus