Arpanetist Facebookini - Interneti kujunemislugu

Nagu viimases artiklis kirjutasin, areneb IT-maailm pidevalt. Mõned tehnoloogiad käivad ajaga kaasas ja arenevad ellujäämiseks. Teised vananevad ja surevad või neid asendatakse uuemate tehnoloogiatega. Täna räägime kahest erinevast tehnoloogiast Interneti ajaloost: ühest, mis on tänaseni säilinud ja aktiivselt kasutusel, ning teisest, mis on kadunud.


Säilinud ning kasutusel: FTP

         FTP
FTP on üks vanimaid võrgu kaudu andmete edastamise protokolle. Loodud 1971. aastal, kasutatakse seda tänapäeval failide edastamiseks ja kaughostidele juurdepääsu saamiseks. FTP kasutab mudelit "klient-server". Alguses töötasid FTP kliendiraken-dused käsureal, kuid hiljem ilmusid spetsiaalsed graafilise liidesega FTP-kliendirakendused.

Töö käigus edastab FTP-protokoll kliendi ja serveri vahel andmeid ja käske lihtsa, krüptimata teksti kujul. See muudab protokolli ebaturvaliseks, sest igaüks, kes pakette kinni võtab, saab lugeda kasutajanimesid, paroole ja edastatud andmeid.

Andmete turvaliseks edastamiseks on mitu meetodit, mida nimetatakse "turvaliseks FTP-ks": FTPS (standardse FTP laiendamine, sundkrüptimise lisamine), SFTP (mis pole FTP-ga seotud ja kasutab erinevat protokolli, kuid täidab samu funktsioone).

Vaatamata turvaliste ja arenenumate andmeedastus- ning klient-server suhtlemismeetodite ilmumisele, näiteks SSH ja "turvaline FTP", kasutatakse puhast FTP-d endiselt aktiivselt.


Kadunud: Teletaip

Teletaip mudel 28 ASR

Teletaip on seade tekstisõnumite edastamiseks kahe abonendi vahel kõige lihtsama elektrikanali (kõige sagedamini juhtmepaari) kaudu. Esimesed teletaipid olid peamiselt juhtmetega ühendatud elektromehaanilised kirjutusmasinad. Nad suutsid klaviatuuril sisestatud tähemärgid teisendada 5-bitiseks Baudot-koodiks ja saata selle üle traadi teisele kirjutusmasinalile. Ja muidugi oli teine ​​"oskus" - saada koodi, teisendada see sümboliteks ja seejärel paberile printida. Kõige arenenumad teletaipid, mis hiljem ilmusid, ei kasutanud paberit, kuid võisid vastuvõetud teksti ekraanile kuvada.

Esialgu võimaldas 5-bitise Baudot-koodi kasu-tamine teletaipidele töötada ainult 32 tähemärgiga. Hiljem aga modifitseeriti süsteemi ja tähtemärkide arv kasvas. Näiteks NSV Liidus kasutati teletaipides 79 tähemärki.

Kogu nende ajaloo jooksul oli teletaipidel palju kasutusviise. Selle põhjal loodi Telexi võrku, mida kasutati enamiku 20. sajandist ärisuhtluseks. Kuni 1970. aastateni kasutasid USA Valge Maja ja NSV Liidu juhtkond teletaipiga nenda vahel loodud võrku, et sõnumitega suhelda. Teletaipi kasutati ka terminalidena esimeste arvutite juhtimiseks.

Tänapäeval on tõelised teletaipid, mis on ühendatud eraldi spetsiaalsete juhtmepaaridega, asendatud kiire Internetiga ning faksiaparaatidega.


Kokkuvõtte

Mitte paljud tehnoloogiad saavad ajalugu ja arengut üle elada, enamik vanu leiutisi sureb või muudetakse millekski uueks. Ja see on suurepärane, sest see tähendab, et maailm areneb ja liigub tulevikku.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Info- ja võrguühiskond

IT juhtimine ja riskihaldus

Võrkude rikkusː vabast tarkvarast vaba kultuurini