Arvutid ja paragrahvid IIː litsentsid ja autoriõigus

Täna proovin analüüsida, kuidas copyleft mõjutab litsentsi valimist.

Copyleft annab õiguse toodet (näiteks programmi) tasuta kopeerida, levitada ja muuta, tingimusel et ka kõik muud koopiad ja muudetud versioonid säilivad ka copylefti. Tänu sellele arenevad ja paranevad copylefti poolt kaitstud programmid kiiremini - nende kallal töötavad mitmekülgsemad inimesed, kes suudavad üksteise vigu parandada. Copyleft näib olevat ideaalne valik kõigile, kes soovivad luua tasuta ja avatud lähtekoodiga tarkvara. Kuid see võib olla ka erinev.


Tugev Copyleft

Tugev copyleft eeldab kõigi järgnevate tootemodifikatsioonide 100% -list vastavust copylefti põhireeglitele - tasuta levitamine, copylefti säilitamine. Samuti, kui tugeva copyleftiga kaitstud toodet kasutatakse osana teises tootes, peab lõpptoode olema tugev copyleftiga. Isegi kui muud osad on kaitstud muud tüüpi litsentsidega, peab lõpptoode olema siiski tugeva copileftiga kaitstud. Sel põhjusel tasub oma tööd kaitsta tugeva copyleftiga, kui teate kindlalt, et seda tüüpi litsents ei ole tulevikus vastuolus muude litsentsitüüpidega. Seda on aga raske ette ennustada. Ka mõned näited tugevast copyleftist:

  • GNU AGPL - AGPL loodi võrgutarkvara jaoks. Selle litsentsi alusel on levitamine ka võrgu kaudu kasutamine. Seetõttu nõuab AHPL lähtekoodi levitamist koos veebipublikatsioonidega.

  • GNU GPL - GPL nõuab täielikku vastavust copylefti reeglitele. Programmi tasuta kopeerimine, levitamine ja muutmine, samuti kõik lähtekoodi muudatused peavad olema GPL-i all.


Nõrk Copyleft

Kui programm on nõrga copylefti all, ei peaks kõik selle edasised koopiad ja muudetud versioonid seda copylefti säilitama, on ka erandeid. Näiteks kasutatakse seda tüüpi copylefti sageli tarkvarakogude (libraries) loomiseks. Näiteks võimaldab GNU LGPL selliseid kogusid luua. LGPL-iga peavad kogu muudetud versioonid levitamise ajal säilitama LHPL-i, kuid kogusid kasutav tarkvara võib olla erineva litsentsi all. Seetõttu tundub mulle, et nõrka copylefti saab kõige paremini kasutada väikeste programmide loomisel, mille lähtekood võib tulevikus saada millegi suurema osaks ja mida juba tasu eest levitatakse.


Kokkuvõtte

Copylefti tüüp mõjutab tugevalt litsentsi valimist. Seetõttu tasub eelnevalt läbi mõelda, millistel eesmärkidel programmi luuakse ja kuidas seda levitada. Ja alles pärast seda peate valima sobiva litsentsitüübi ja litsentsi.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Info- ja võrguühiskond

IT juhtimine ja riskihaldus

Võrkude rikkusː vabast tarkvarast vaba kultuurini