IT juhtimine ja riskihaldus

IT-maailmas sõltub palju juhist ja tema juhtimise tüübist. Püüan täna kirjeldada kahte juhti, kes esindavad erinevat tüüpi juhtimist. Nad on mõlemad pärit Apple'ist - eelmine Apple'i juht Steve Jobs ja praegune Tim Cook.


Steve Jobs - juht, ülemus ja arengumootor

Steve Jobsi võib nimetada diktaatoriks. Ta jälgis praktiliselt kõiki tootearenduse etappe ise. Ilma tema nõusolekuta ei saanud ettevõttes midagi teha. Veelgi enam, ta nõudis määratud ülesannete ideaalset täitmist. Kui Steve Jobs Apple'i juhtis, kartsid töötajad vigu teha. Seetõttu võib teda nimetada ülemuseks. Tal oli võim ja ta kasutas seda eesmärkide saavutamiseks ning inimeste juhtimiseks.

Kuid tal oli alati selge tegevuskava, ta teadis, kuidas ja mis suunas Apple'i edasi arendada. Ta nägi selget pilti sellest, mida soovis saavutada. Oma diktaatorliku juhtimise ja ideaalsuse nõudmisega tõmbas Steve Jobs Apple'i edasi. Seetõttu võib teda nimetada juhiks.

Kui rääkida arengumootorist, keskendus Steve Jobs innovatsioonidele. Ta oli veendunud, et Apple'i kasum tuleks investeerida tehnoloogia edasiarendamisse, mis omakorda toob uut kasumit ja nii edasi. Tõepoolest, Apple lasi tema eestvedamisel välja tooteid, mis olid oma valdkonnas revolutsioonilised, nagu esimene iPhone või iPad, mis muutsid vastavalt telefonide ja sülearvutite maailma.


Tim Cook - juht ja teavitaja

Kõigepealt tahaksin Tim Cooki Steve Jobsiga võrrelda. Ta ei ole diktaator, kes Jobs oli, kuid tal on oma meetodid ettevõtte ja meeskonna juhtimiseks. Samuti on Tim Cook rohkem keskendunud investoritele tagasi maksmisel kui innovatsiooni investeerimisel. Nüüd Apple'i edasiarendus ei ole seotud uute revolutsiooniliste seadmete loomisega, vaid lisaseadmete arvu suurendamisega. Ühelt poolt toob see tohutut kasumit, kuid teisalt, kui tihti kuulete hiljuti, et Apple on loonud midagi tõeliselt uut ja mida konkurentidel pole varem olnud?

Tim Cooki võib aga nimetada ka juhiks. Tal on plaan ja ta üritab Apple'i muuta selliseks, nagu ta seda näha tahab. Apple muutub tema juhtimisel, kasum kasvab ja tundub, et Tim Cook on tulemustega rahul, mis tähendab, et kõik toimub tema plaani kohaselt.

Ja veel üks erinevus Tim Cooki ja Jobsi vahel - Tim Cook ei püüa iseseisvalt juhtida ettevõtte kõiki töötajaid. Ta juhib teavet. Tim Cook suutis luua osakondade vahelise suhtlemise ja teabevahetuse süsteemi, nii et enamasti suudaksid nad töötada iseseisvalt. Peamine on see, et nad järgiksid kava ja lõpptoode vastaks Tim Cooki ja tema assistentide ootustele. Seetõttu võib teda nimetada teavitajaks.


Kokkuvõtte

Kokkuvõttes tahan veel kord kirjutada, et ettevõtte sõltub juhist, ning juhist ka sõltub toote kvaliteet ja suhtumine tarbijasse. Ja minu arvates suund, kuhu Apple Tim Cooki juhtimisel viimasel ajal on liikunud, on äärmiselt kahtlane. Kasum kasvab, kuid viis, kuidas Apple üritab tarbijatelt raha välja tõmmata mitte kaupade kvaliteedi, vaid mitmesuguste trikkide abil:

  • toitekaablid, mis kiiresti riknevad ja peate ostma uusi; 
  • vajadus osta erinevaid adaptereid, mis samuti kiiresti riknevad; 
  • vanade iPhone'i mudelite halvenemine tarkvarauuenduste tõttu tagades, et inimesed ostaksid uue mudeli;
  • ning hiljuti ka ökoaktivistide tunnetega mäng: uus iPhone on ilma komplektis oleva laadijata, mida esitatakse keskkonnakaitsena, kuid tegelikult on see võitlus kasumi suurendamise nimel, sest pakend on muutunud väiksemaks, transpordi-, pakendamis-, tootmiskulud on langenud, kuid iPhone'i hind pole vähenenud;
Saan aru, et see on kapitalism ning ei ole artikli teema, aga on päris valus vaadata, mis Apple'iga toimub tema praeguse juhti juhtimisel.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Info- ja võrguühiskond

Võrkude rikkusː vabast tarkvarast vaba kultuurini