Retsensioon rühmatööle "Andmepüügi liigid ja võtted"

Antud retsensioon on kirjutatud rühmatööle "Andmepüügi liigid ja võtted", mis oli kirjutatud ITSPEA kursuse osana Wiki-põhisel vormil. Enne alustamist tahan öelda, et pärast töö lugemist tekitas see positiivseid emotsioone, hoolimata mõnest puudusest ja väikestest vigadest.


Teema valik

Andmepüügi rühmatöö teemana valimine on minu arvates üsna asjakohane. Seda tüüpi pettused on kergeusklike kasutajate jaoks alati olnud suur probleem. Ja nüüd, pandeemia ajal, kui üha rohkem inimesi, kes pole kunagi arvuti taga töötanud, peavad valdama e-posti, suhtlusvõrgustikke jms, on andmepüügi probleem eriti aktuaalne. Selliseid kogenematuid kasutajaid on palju lihtsam petta ja röövida. Seetõttu võib sellest rühmatööst kasu olla, et harida inimesi selles, mis on andmepüük ja kuidas end selle eest kaitsta.


Töö sisu

Töö sisu on tehtud päris korralikul tasemel. Töö selgitab arusaadaval kujul, mis on andmepüük ja mis tüüpi need on ning kuidas ennast andmepüügist kaitsta. Samuti on iga andmepüügi tüüpi jaoks väikesed näited kurjategija võimalikest sõnumitest. Ja mõnede andmepüügi tüüpide puhul, näiteks "Spear phishing" ja "Anger phishing", tuuakse reaalseid näiteid poliitikute ja tavakasutajate elust. 

Samuti soovin kiita töö mahtu, mis näeb välja piisavalt neljaliikmelise meeskonna jaoks. Minu ebatäpsete arvutuste järgi on töö umbes 8–9 lehekülge.

Kuid sisul on ka puudusi. Mulle ei olnud täiesti selge, miks eraldati eraldi plokk koos üksikasjaliku selgituse ja näidetega ainult Sihipärase andmepüügile. Kuid ülejäänud liigid said ainult ühe väikese lõigu. Ja ometi võib väikest töö sisu puudust nimetada seda, et ploki "Andmepüügi tüübid" alguses oli loetletud viis peamist andmepüügi tüüpi, kuid hiljem kirjeldati ainult nelja - "Whaling" jäeti vahele.


Vormistus ja struktuur

Rühmatöö struktuur on loogiline ja jagatud väikesteks plokkideks. Kõigepealt selgitatakse lugejale, mis on andmepüük, seejärel kirjeldatakse andmepüügi tüüpe ja lõpuks räägitakse sellest, kuidas saab andmepüügi vältida. Siiski tasub taas mainida sihipärase andmepüügi jaoks tehtud eraldi plokki, mis ei ole üldstruktuuriga kooskõlas.

Mul pole vormistuse suhtes pretensioone. Töö tekst sisaldab pilte, mis paiknevad loogiliselt ning rõhutavad ja täiendavad teksti. Kõik võtmefraasid on rasvases kirjas esile tõstetud ning töö teksti on mugav ja meeldiv lugeda.


Alikad ja viitamine

Allikate loetelu on sellise töömahu jaoks piisavalt suur. Jääb mulje, et on tehtud päris suur uurimistöö. Allikaid läbi vaadates ei leidnud ma otsest plagiaati, kõik tekstid olid ümber töötatud ja isegi ümber mõeldud. Samal ajal igale tekstitükile, mis põhines allikatel, lisati viide. Puuduseks võib pidada seda, et umbes pooled allikatest on venekeelsed, kuigi töö tehti eesti keeles, aga ei saanud see minu jaoks probleemiks ja usun, et sellistes töödes on lubatud kasutada mis tahes keeles olevaid allikaid.

Mis puudutab viitamist, siis see on hästi tehtud. Artiklite pealkirjad, autori nimed (kui see on teada) ja alika külastuse kuupäevad on olemas. Kõiki viidete kasutatakse ka tekstis.


Kukkuvõtte

Vaatamata väikestele puudustele meeldis mulle seda rühmatöö teksti lugeda. Seda võib kindlasti nimetada heaks ja isegi kasulikuks. Kui keegi autoritest seda retsensiooni loeb, siis tahaksin, et te jätkaksite selliste teoste kirjutamist rühmas või üksinda. Parandage vead, arenege ja uurige edasi!

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Info- ja võrguühiskond

IT juhtimine ja riskihaldus

Võrkude rikkusː vabast tarkvarast vaba kultuurini