Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

Selles blogis analüüsin ühte suurimat turvariski IT-maailmas. Pahavara on tänase ajaveebi teema.


Esiteks pean selgitama, mis on pahavara. Pahavara on tarkvara, mis on loodud selleks, et saada arvutile volitamata juurdepääs, et kahjustada arvutit ennast, kasutajaandmeid või seotud süsteeme. Need võivad olla arvutiviirused, trooja hobused, ussid, winlockerid (programmid, mis blokeerivad kasutajale juurdepääsu operatsioonisüsteemile) jne. Pahavara ilmus peaaegu samaaegselt esimese Interneti tulekuga. Need programmid on olemas kõigis opsüsteemides, kuid erinevas mastaabis näiteks Windowsis on palju rohkem pahatahtlikku tarkvara kui MacOS-is või Linuxis.


Väärib märkimist, et autori mõttes on pahatahtlik tarkvara alati olemas. Võime võidelda olemasolevate viiruste ja ussidega, kuid uusi luuakse alati. Mitnicki valemi kolme komponendi abil saab end siiski kaitsta. Kõige olulisem punkt on usaldusväärse pahavaratõrje kasutamine, mis värskendab regulaarselt oma pahavara andmebaase. Samuti pole üleliigne läbida koolitus või vähemalt lihtsalt lugeda Internetist, kuidas kaitsta end pahatahtliku tarkvara eest. Ja lõpuks peab järgima mitmeid lihtsaid reegleid: ärge külastage kahtlaseid saite, ärge laadige alla midagi torrent-trackeritest (või kontrollige allalaaditud faile pahavaratõrjega hoolikalt), ärge avage rämpsposti, proovige keelata brauseris "skriptide kasutamist", kui see on teie jaoks võimalik. Need pole kõik reeglid, kuid neid järgides ei sattunud artikli autor mitte ühegi pahatahtliku programmi ohvriks (või ei tea ta sellest veel).


Kui keegi siiski satub pahavara ohvriks, pole vaja lootust loobuda ja arvuti kohe aknast välja visata. Parim on pöörduda teeninduskeskuse poole, kus diagnoositakse arvuti, leiakse pahatahtliku tarkvara tüüp ja leitakse viis sellest lahti saada. Ja ka teeninduskeskuses annavad nad nõu, mida nüüd teha (võib-olla, kui pahatahtlik programm paroole varastas, siis tasub need välja vahetada jne), et kahjustusi minimeerida.


Järgides mõnda lihtsat reeglit, saab vältida juhuslikku pahavaraga "nakatumist". Kuid pahavara jääb endiselt tõsiseks turvaküsimuseks ja kahjustab paljusid kasutajaid.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Info- ja võrguühiskond

IT juhtimine ja riskihaldus

Võrkude rikkusː vabast tarkvarast vaba kultuurini