Arvutid ja paragrahvid Iː tants intellektuaalomandi ümber

Autoriõigus, nagu see praegu on, piirab inimõigusi. Õigus isikliku kirjavahetuse privaatsusele, õigus edastada ja vastu võtta informatsiooni ilma kolmandate isikute kontrollita. On selge, et on võimatu kontrollida, kas edastate kaitstud teavet sõbrale isiklikus kirjavahetuses, ilma seda kirjavahetust avamata. Just nende ja muude piirangute tõttu, mida autoriõigus inimelule seab, tuleb seda kiiresti reformida. Pirate Party pakub loetelu autoriõiguste muudatustest, mida saab reformis rakendada.


Moral Rights Unchanged

Punkti põhiidee seisneb selles, et autoril peaks olema õigus nimetada enda autoriks ja kellelgil ei tohiks olla õigust valetada, et ta on mingi asja autor, kui ta ei ole. Sellega on raske mitte nõustuda, sest autor on autor. On võimatu võtta inimeselt õigust oma (kunsti)töö või leiutise peale oma nimi "suurtähtedega kirjutada". Kui autor ei soovi jääda anonüümseks, peaksid kõik teadma, kes on selle toote, mida nad kasutavad, tegelik looja (kui nad huvitavad, muidugi).


Free Non-Commercial Sharing

Punkti nimetus paljastab täielikult selle peamise idee - autoriõigusega kaitstud toodete tasuta ja piiramatu levitamine ja vahetamine inimeste vahel, tingimusel et vahetus on mitteäriline.

See on üsna keeruline teema, millega saate nõustuda ja mitte nõustuda. Ühelt poolt ei toimu midagi halva autoriga, kui keegi ostab programmi, filmi või mängu ja jagab seda oma sõpradele tasuta. Kuid teisest küljest, kui toote ostnud inimene jagab toodet tuhandele või miljonile inimestele (loomulikult tasuta, ilma kasumita, et punkti tingimustele vastata), siis võib see juba autori sissetulekutele kõvasti pihta saada. Selle ajaveebi kirjutaja isikliku arvamuse järgi, saab seda punkti rakendada, kuid nende sõprade arv, kellega te jagate, peab olema piiratud.


20 Years Of Commercial Monopoly

Selles punktis tehakse ettepanek lühendada toodete autoriõigustega kaitse tähtaega praegusest "kogu autori elu jooksul + 70 aastat pärast surma" kuni "20 aastani pärast loomist".

See on tõesti hea pakkumine. 20 aastat on piisavalt aega, et autor ja levitajad teenisid mitu korda rohkem raha kui on vaja tootmiskulude katmiseks. Samal ajal suurim kasum toote müümist tulebtoote eksisteerimise esimestel aastatel, seetõttu edasine kaubanduslik monopol mitte ainult aeglustub valdkonna arengut, vaid on ka lihtsalt mõttetu.


Registration After 5 Years

Oluline punkt muudatuste loendis, mille eesmärk on vähendada nende teoste arvu, mille autoreid on raske või võimatu leida. On palju tööid, mida soovite osta, kuid seda on võimatu teha, sest keegi ei müü neid. Kuid need on endiselt autoriõigustega kaitstud. Selle punkti rakendamisel peab autor ainuõiguse säilitamiseks registreerima oma töö 5 aasta jooksul avaldamisest, nii et tema andmeid oleks võimalik leida. See vähendab autoriteta tööde arvu ja aitab kiiresti leida õigete autorite kontakte.


Free Sampling

Kasulik punkt, mis võimaldab inimestel luua midagi uut, kasutades juba valmis teoste osi. Nende "osade" arvule ja suurusele tuleb kehtestada piirangud, kuid igal juhul muudab selle punkti rakendamine paljude loojate elu lihtsamaks. Ja üldiselt, miks me võime tsiteerida teiste autorite tekste, aga ei saa tsiteerida ka muusikat ja filme?


A Ban on DRM

Täna näeb DRM välja pigem nagu reaalsed seadused, mille pole loonud riik, vaid monopoolsed ettevõtted. See pole enam ainult autorite kaitsmise vahend. Kõik seadused, isegi need, mis reguleerivad eranditult informatsiooni- vahetust ja tehnoloogiaid, peavad olema valitsuse ja riigi koostatud. Liiga sageli üritavad ettevõtted piirata inimõigusi selle jäoks et oma vara kaitsta ja selle vastu tuleb võidelda. Esmalt tuleks keelata DRM.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Info- ja võrguühiskond

IT juhtimine ja riskihaldus

Võrkude rikkusː vabast tarkvarast vaba kultuurini